TÜSİAD 2009 küçülme tahminini yüzde 4.1'e çıkardı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2009 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), ekonominin yılın ilk çeyreğinde yüzde 13, IMF ile anlaşma yapılarak ikinci çeyrekten itibaren toparlanma olacağı varsayımı altında 2009'un tamamında ise yüzde 4.1 daralacağı tahmininde bulundu. Mali disiplinin bozulduğuna işaret eden TÜSİAD, yılın kalanında çok hızlı faiz düşüşü beklenmemesi gerektiğini de kayıt altına aldı.

TÜSİAD tarafından üç ayda bir yayınlanmakta olan Konjonktür Değerlendirme Raporu'nun yeni sayısı açıklandı. TÜSİAD Başekonomisti Dr. Ümit İzmen ve Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan raporda 2009 yılı tahminleri güncellendi. Raporda, 2009 yılı beklentileriyle ilgili olarak aşağıdaki değerlendirmelere yer verildi:

?Ocak ayında yayınlanan TÜSİAD Konjonktür raporunda, 2009 yılında ekonominin yüzde 1.9 daralacağı tahminine yer verilmişti. Küresel ekonomideki gelişmeler olumsuz seyrini korurken, Türkiye ekonomisine ilişkin temel varsayım IMF anlaşmasının kısa sürede sonuçlandırılacağı üzerineydi. Şimdiye kadar geçen zamanda bu doğrultuda bir adım atılmamış olması, 2009 yılı temel büyüklüklerini olumsuz yönde etkilemiştir.

2009 yılı Nisan tarihi itibariyle elde olan son verilere göre yapılan güncelleme sonucu ekonomideki daralmanın daha şiddetli olacağı görülmektedir. 2009 yılının ilk çeyreğinde sanayi üretimindeki daralmanın yüzde 20'yi aşmış olduğu dikkate alındığında, 2009'un ilk çeyreğinde ekonominin yüzde 13 civarında daralmış olduğu tahmin edilmektedir.

IMF İLE ANLAŞILIR VE TOPARLANMA BAŞLARSA YÜZDE 4.1

Yerel seçimlerin geride bırakılmış olması ve Mart ayında açıklanmış olan önlem paketleri, Nisan ayından sonra ekonomideki olumsuz gidişatın derinleşmesini engelleyecektir. IMF ile anlaşmanın da önümüzdeki dönemde tamamlanacağı varsayılmaktadır. Bu durumda, ikinci çeyrekten itibaren ekonomideki daralmanın şiddetinin azalacağı düşünülmektedir. Ekonomi yılın son çeyreğinde büyümeye geçse de toparlanma yavaş olacaktır. Yılın bütünü için baktığımızda ekonominin yüzde 4.1 küçülmüş olacağı hesaplanmaktadır.?

Enflasyonun, Merkez Bankası öngörüleri doğrultusunda şekilleneceği, yıl ortalaması enflasyon oranının yüzde 6.5 olacağı ifade edilen raporda, şu değerlendirmede bulunuldu:

İTHALAT 138, İHRACAT 103 MİLYAR DOLAR OLACAK

?Krize karşı alınan maliye politikası önlemleri, bütçe harcamalarında artışa yol açmışken, ekonominin daralması, vergi gelirlerini azaltmaktadır. Bu durum bütçe üzerinde baskı yaratmaktadır. Bütçe açığının GSYH'ye oranının yüzde 5.6 olacağı hesaplanmaktadır. Düşen hammadde fiyatları ve ekonomideki şiddetli daralma, dış ticaret açığını düzeltici etki yapmaktadır. Petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki düşüş, cari işlemler açığında yüzde 25 civarında bir iyileşmeye yol açmıştır. Yılın ilk yarısında, yurtdışı ve yurtiçi talebin çok düşük olmasına bağlı olarak, ihracat ve ithalatın hızla daralmış olduğu hesaplanmaktadır. İkinci yarıda ise, yurtiçi talebin kıpırdanacağı ve stok erimesi nedeniyle ithalatın bir miktar hızlanacağı düşünülmektedir. Böylece yıl toplamında ithalat 138, ihracat 103, cari işlemler açığı ise 13 milyar dolar olacaktır.?

MALİ DİSİPLİN BOZULDU YÜKSEK FAİZ DÜŞÜŞÜ BEKLEMEYİN

Cari işlemler açığının GSYH'ye oranının yüzde 2 civarına ineceği belirtilen raporda, ?Bunun yanı sıra IMF anlaşmasının yapılacağı varsayımı altında, kurlarda ilk çeyrekte görülen değer kaybının yılın kalanı için söz konusu olmayacağını düşünülmektedir. Yıl sonuna kadar reel kurun mevcut seviyesini koruyacağı beklenmektedir. Yıl sonu dolar kuru tahmini 1.63 TL civarındadır. Merkez Bankasının faiz indirim politikası piyasa faizlerinde de düşüşe yol açmaktadır. Ancak bozulan mali disiplin ve artan kamu borç yükü nedeniyle faizlerde yılın kalanında çok hızlı düşüşler beklenmemektedir? denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber